Zupa czosnkowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa czosnkowa

Świetnie się sprawdza w czasie chłodnych, jesiennych dni. Jest zdrowa i mocno rozgrzewająca.

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 8 ząbków czosnku

  • 1 cebula

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 50 g wędzonej kiełbasy, boczku lub baleronu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka majeranku

  • sól, pieprz (wedle uznania)


Ponadto:

  • grzanki do podania

  • ser żółty do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę i wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, aż się zeszkli, następnie dodać wędzonkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Grzanki i ser żółty (pokrojony w bardzo drobną kostkę) umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego