>
Menu główne:
Zupa czosnkowa
Świetnie się sprawdza w czasie chłodnych, jesiennych dni. Jest zdrowa i mocno rozgrzewająca.
Składniki:
8 ząbków czosnku
1 cebula
1,5 l bulionu drobiowego
50 g wędzonej kiełbasy, boczku lub baleronu
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz (wedle uznania)
Ponadto:
grzanki do podania
ser żółty do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę i wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, aż się zeszkli, następnie dodać wędzonkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Grzanki i ser żółty (pokrojony w bardzo drobną kostkę) umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą.