>
Menu główne:
Zupa anatolijska
Smaczna i pożywna zupa wg przepisu znalezionego tutaj.
Składniki:
200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)
1 cebula
1 marchewka
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
2 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej -
1 żółtko
1 łyżka mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.
Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak, aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 5 minut.
Dodać mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut.
Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (tak, aby nie było żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem.