Zupa anatolijska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa anatolijska

Smaczna i pożywna zupa wg przepisu znalezionego tutaj.


 

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 cukinia

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 2 l bulionu drobiowego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej - wedle uznania)

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Kurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.
Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak, aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 5 minut.
Dodać mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut.
Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (tak, aby nie było żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego