Zrazy wołowe zawijane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zrazy wołowe zawijane

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 plastry wołowiny zrazowej


Na nadzienie:

  • 2 plastry szynki parmeńskiej (lub dowolnej wędzonej szynki)

  • 2 kromki podsuszonego razowego chleba

  • 2 ogórki konserwowe

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 łyżki śmietany

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • vegeta, pieprz czarny, tarty chrzan (wedle uznania)


Na sos:

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2-3 jagody jałowca

  • 2 listki laurowe

  • pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa (wedle uznania)


Ponadto:

  • mąka do obtaczania zrazów

Wykonanie:


Plastry wołowiny rozbić, doprawić solą i pieprzem; na mięso położyć po plastrze szynki.

Przygotować nadzienie: chleb rozkruszyć lub lekko utłuc w moździerzu, dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, cebulę i tarty chrzan, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę; wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.

Na szynce rozłożyć nadzienie, zrazy zwinąć i spiąć wykałaczkami bądź szpilkami.

Zwinięte zrazy obsypać mąką i obsmażyć na rumiano; podlać bulionem, dodać do sosu posiekaną cebulę, ziele angielskie, jagody jałowca liście laurowe, startą gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Sos na koniec można zmiksować, żeby był bardziej aksamitny.

Podawać z kaszą gryczaną i zieloną sałatą.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego