>
Menu główne:
Zrazy wołowe zawijane
Składniki:
2 plastry wołowiny zrazowej
Na nadzienie:
2 plastry szynki parmeńskiej (lub dowolnej wędzonej szynki)
2 kromki podsuszonego razowego chleba
2 ogórki konserwowe
1 średnia cebula
2-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
vegeta, pieprz czarny, tarty chrzan (wedle uznania)
Na sos:
200 ml bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
2-
2 listki laurowe
pieprz czarny, starta gałka muszkatołowa (wedle uznania)
Ponadto:
mąka do obtaczania zrazów
Wykonanie:
Plastry wołowiny rozbić, doprawić solą i pieprzem; na mięso położyć po plastrze szynki.
Przygotować nadzienie: chleb rozkruszyć lub lekko utłuc w moździerzu, dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, cebulę i tarty chrzan, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę; wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
Na szynce rozłożyć nadzienie, zrazy zwinąć i spiąć wykałaczkami bądź szpilkami.
Zwinięte zrazy obsypać mąką i obsmażyć na rumiano; podlać bulionem, dodać do sosu posiekaną cebulę, ziele angielskie, jagody jałowca liście laurowe, startą gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Sos na koniec można zmiksować, żeby był bardziej aksamitny.
Podawać z kaszą gryczaną i zieloną sałatą.