Ziemniaki po cabańsku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ziemniaki po cabańsku

Zainspirowana tym
przepisem, stworzyłam poniższą, zmodyfikowaną wersję tej pysznej potrawy :)

 

Składniki:
(na 5-6 porcji)

  • 6-8 liści włoskiej kapusty

  • 2 kg ziemniaków

  • 1 kg marchewki

  • 3 cebule

  • 250 g wędzonego cienkiej kiełbasy

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • kilka łyżek świeżych, posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, szałwia, rozmaryn, bazylia majeranek)

  • sól, sól czosnkowa, świeżo mielony kolorowy pieprz, pieprz cayenne, suszone zioła prowansalskie

  • 1 kostka rosołowa na wędzonym boczku (opcjonalnie)

  • odrobina oleju do smażenia + do wysmarowania formy

  • 1-2 łyżki masła


Wykonanie:

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w półplasterki, liście kapusty pokroić w dosyć grube paski.

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w paski; doprawić solą czosnkową, pieprzem cayenne, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na odrobinie oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę.


Wysokie naczynie do zapiekania wysmarować olejem przy pomocy pędzelka. Na dnie naczynia ułożyć połowę kapusty, a potem kolejno:
- ziemniaki,
- cebulę,
- mieszankę posiekanych ziół,
- sól, pieprz kolorowy,
- pierś z kurczaka,
- marchewkę,
- sól, pieprz kolorowy,
- ziemniaki,
- mieszankę posiekanych ziół,
- podsmażoną kiełbasę,
- cebulę,
- ziemniaki,
- sól, pieprz kolorowy, suszony majeranek.
Na wierzchu równomiernie rozłożyć masło i resztę kapusty.

Całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 3 godziny. W połowie pieczenia można podlać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody kostką rosołową.

Podawać z dowolną surówką.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego