Ziemniaki pieczone jak z ogniska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Ziemniaki pieczone jak z ogniska



 

Składniki:



  • 6-8 małych ziemniaków

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli morskiej



Wykonanie:


Ziemniaki umyć, umieścić w garnku z wodą. Mąkę  i sól wymieszać.
Każdego ziemniaka włożyć (bez odsączania) do miseczki z mąką i dokładnie obtoczyć.

Obtoczone ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem lub wykałaczką.

Gotowe ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.  Piec ok. 45 minut.  Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy są miękkie.


Tak przygotowane ziemniaki można podawać do dań obiadowych bądź jako samodzielne danie, np. z dodatkiem dipu koperkowo-czosnkowego.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego