Zebra - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Zebra

 

Składniki:


  • 1 szklanka białej oranżady

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki

  • 5 jajek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżki masła lub margaryny

  • 2 łyżki bułki tartej



Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodawać na przemian (ok. 3- 4 zmiany): mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oranżadę i oliwę.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Masy wlewać na przemian (po ok. 3 łyżki) na środek tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
P
iec ok. 1,5 h w temp. 150 stopni C.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego