Ciasta i desery > przepisy
Składniki:
1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodawać na przemian (ok. 3- 4 zmiany): mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oranżadę i oliwę.
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Masy wlewać na przemian (po ok. 3 łyżki) na środek tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 1,5 h w temp. 150 stopni C.