>
Menu główne:
Zawijane tortille z kurczakiem
Składniki:
2 pszenne tortille
2 filety z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 duży pomidor
1 mały ogórek
2 garście zielonej sałaty (np. lodowej)
6 łyżek sosu guacamole
Marynata do mięsa:
1 ząbek czosnku
2 łyżki kolendry
1 łyżka ostrej mielonej papryki (lub pieprzu cayenne)
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos czosnkowy
1 ząbek czosnku
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka mielonej kolendry
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Składniki na marynatę wymieszać ze sobą.
Filety z kurczaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą.
Paprykę, pomidora i ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki.
Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor.
Tortille wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na gorących tortillach rozsmarować sos jogurtowo -
Podawać z sosem guacamole i kwaśną śmietaną.