Zawijane tortille z kurczakiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Zawijane tortille z kurczakiem


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 pszenne tortille

  • 2 filety z kurczaka

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 duży pomidor

  • 1 mały ogórek

  • 2 garście zielonej sałaty (np. lodowej)

  • 6 łyżek sosu guacamole


Marynata do mięsa:

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki kolendry

  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki (lub pieprzu cayenne)

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Sos czosnkowy

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka mielonej kolendry

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Składniki na marynatę wymieszać ze sobą.
Filety z kurczaka obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą.

Paprykę, pomidora i ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki.

Przygotować sos: czosnek rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.

Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor.

Tortille wstawić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na gorących tortillach rozsmarować sos jogurtowo - czosnkowy i guacamole. Następnie nałożyć mięso i warzywa. Zwijać w sposób, jak na zdjęciach.

Podawać z sosem guacamole i kwaśną śmietaną.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego