Zapiekanki z pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Zapiekanki z pieczarkami


 

Składniki:

(na 6-8 sztuk)

  • 1 bagietka pszenna (najlepiej czerstwa)

  • 300 g pieczarek

  • 100 g utartej mozzarelli

  • 1 średnia cebula

  • 6-8 plastrów wędliny (opcjonalnie)

  • 1 łyżka masła + masło do smarowania bagietki

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie (wedle uznania)

Wykonanie:


Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebule i podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, chwilę smażyć. Przykryć i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, natkę pietruszki,  wymieszać i przestudzić.

Bagietkę podzielić na 6 lub 8 połówek, każdą posmarować cienko masłem [opcjonalnie: położyć plasterek wędliny] i nałożyć farsz. Wierzch posypać serem.

Zapiekać 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż ser się rozpuści i zrumieni. Podawać gorące.








 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego