>
Menu główne:
Zapiekanki z pieczarkami
Składniki:
1 bagietka pszenna (najlepiej czerstwa)
300 g pieczarek
100 g utartej mozzarelli
1 średnia cebula
6-
1 łyżka masła + masło do smarowania bagietki
2-
sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebule i podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, chwilę smażyć. Przykryć i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, natkę pietruszki, wymieszać i przestudzić.
Bagietkę podzielić na 6 lub 8 połówek, każdą posmarować cienko masłem [opcjonalnie: położyć plasterek wędliny] i nałożyć farsz. Wierzch posypać serem.
Zapiekać 10-