>
Menu główne:
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
(na 2 porcje)
4 duże ziemniaki, pokrojone w plasterki
150 ml śmietany kremówki 18 % + 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 łyżka wiórków masła + masło do wysmarowania formy
sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)
Wykonanie:
Formę do zapiekania natłuścić delikatnie masłem. Ziemniaki układać warstwami; każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem i gałką. Obie śmietany wymieszać ze sobą i polać ziemniaki. Wierzch posypać serem i wiórkami masła. Zapiekać 40 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po tym czasie zapiekankę odkryć i piec jeszcze ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie a ser się rozpuści i lekko zrumieni.