Zapiekanka ziemniaczana - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Zapiekanka ziemniaczana




 

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 4 duże ziemniaki, pokrojone w plasterki

  • 150 ml śmietany kremówki 18 % + 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %

  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

  • 1 łyżka wiórków masła + masło do wysmarowania formy

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)


Wykonanie:

Formę do zapiekania natłuścić delikatnie masłem. Ziemniaki układać warstwami; każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem i gałką. Obie śmietany wymieszać ze sobą i polać ziemniaki. Wierzch posypać serem i wiórkami masła. Zapiekać 40 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po tym czasie zapiekankę odkryć i piec jeszcze ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie a ser się rozpuści i lekko zrumieni.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego