Zapiekanka z szynką i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka z szynką i pieczarkami

 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 300 g makaronu penne

  • 150 ml śmietany kremówki 18 %

  • 150 g szynki

  • 150 g pieczarek

  • 3 łyżki czarnych, krojonych oliwek

  • 1 cebula

  • 1 mały por

  • 100 g dowolnego żółtego sera

  • 4 łyżki parmezanu

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki bułki tartej

  • masło do smażenia i wysmarowania naczynia

  • sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)


Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie - ma być lekko niedogotowany w środku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w krążki, a szynkę w paski. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w paski lub w kostkę.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, podsmażyć pora, na końcu dodać szynkę i pieczarki. Doprawić vegetą, solą i białym pieprzem. Dodać oliwki i makaron. Wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć połowę składników. Posypać utartym żółtym serem i przykryć resztą składników.

Przygotować sos: w niewielkiej ilości wody rozpuścić kostkę rosołową; przestudzić. Dodać śmietanę, 2 łyżki parmezanu, musztardę, oregano i kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Posypać resztą parmezanu i bułką tartą.

Zapiekać pod przykryciem ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.
Podawać z zieloną sałatą z jogurtem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego