>
Menu główne:
Zapiekanka z szynką i pieczarkami
Składniki:
300 g makaronu penne
150 ml śmietany kremówki 18 %
150 g szynki
150 g pieczarek
3 łyżki czarnych, krojonych oliwek
1 cebula
1 mały por
100 g dowolnego żółtego sera
4 łyżki parmezanu
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
masło do smażenia i wysmarowania naczynia
sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie -
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w krążki, a szynkę w paski. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w paski lub w kostkę.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, podsmażyć pora, na końcu dodać szynkę i pieczarki. Doprawić vegetą, solą i białym pieprzem. Dodać oliwki i makaron. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć połowę składników. Posypać utartym żółtym serem i przykryć resztą składników.
Przygotować sos: w niewielkiej ilości wody rozpuścić kostkę rosołową; przestudzić. Dodać śmietanę, 2 łyżki parmezanu, musztardę, oregano i kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Posypać resztą parmezanu i bułką tartą.
Zapiekać pod przykryciem ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.
Podawać z zieloną sałatą z jogurtem.