>
Menu główne:
Zapiekanka z jajkiem na twardo, oliwkami i pieczarkami
Składniki:
300 g makaronu świderki
150 ml śmietany kremówki 18 %
200 g pieczarek
3 łyżki czarnych, krojonych oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
100 g utartej mozzarelli
1 surowe jajko
kostka rosołowa warzywna
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
masło do wysmarowania naczynia
sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie -
Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w paski, zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło i jeszcze chwilę smażyć.
Doprawić vegetą i białym pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć kolejno: makaron, oliwki, pokrojone w plasterki jajka i pieczarki.
Przygotować sos: w niewielkiej ilości wody rozpuścić kostkę rosołową; przestudzić. Dodać śmietanę, 4 łyżki sera, musztardę, roztrzepane jajko, oregano i kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Posypać resztą sera i bułką tartą.
Zapiekać pod przykryciem ok. 35 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.
Podawać z zieloną sałatą z jogurtem lub śmietaną.