zapiekanka z jajkiem na twardo, oliwkami i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka z jajkiem na twardo, oliwkami i pieczarkami

 

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 300 g makaronu świderki

  • 150 ml śmietany kremówki 18 %

  • 200 g pieczarek

  • 3 łyżki czarnych, krojonych oliwek

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 100 g utartej mozzarelli

  • 1 surowe jajko

  • kostka rosołowa warzywna

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki bułki tartej

  • masło do wysmarowania naczynia

  • sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)


Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie - ma być lekko niedogotowany w środku.

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w paski, zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło i jeszcze chwilę smażyć.
Doprawić vegetą i białym pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć kolejno: makaron, oliwki, pokrojone w plasterki jajka i pieczarki.

Przygotować sos: w niewielkiej ilości wody rozpuścić kostkę rosołową; przestudzić. Dodać śmietanę, 4 łyżki sera, musztardę, roztrzepane jajko, oregano i kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Posypać resztą sera i bułką tartą.

Zapiekać pod przykryciem ok. 35 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.
Podawać z zieloną sałatą z jogurtem lub śmietaną.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego