Zapiekanka z cukinią i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 średnie cukinie

  • 1 cebula

  • 8 średnich pieczarek

  • 50 g szynki

  • 4 plastry żółtego sera

  • 2 łyżki utartego parmezanu

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 18 %

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżka tymianku

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki.
Szynkę pokroić w kostkę.

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i cukinię, smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wędlinę - smażyć kolejne 5 minut.
Dodać zioła i doprawić solą oraz pieprzem; całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; wystudzić.
Jajka roztrzepać z obiema śmietanami, musztardą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z wystudzonym wywarem. Przygotowanym sosem polać zapiekankę; zapiekać pod przykryciem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Gdy warzywa będą już miękkie, zapiekankę odkryć, na wierzchu ułożyć plastry sera i zapiekać aż ser się rozpuści.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego