>
Menu główne:
Zapiekanka z cukinią i pieczarkami
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
2 średnie cukinie
1 cebula
8 średnich pieczarek
50 g szynki
4 plastry żółtego sera
2 łyżki utartego parmezanu
1 kostka rosołowa warzywna
2 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki 18 %
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
1 łyżka musztardy
2 łyżki masła
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka tymianku
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i cukinię, smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wędlinę -
Dodać zioła i doprawić solą oraz pieprzem; całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; wystudzić.
Jajka roztrzepać z obiema śmietanami, musztardą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z wystudzonym wywarem. Przygotowanym sosem polać zapiekankę; zapiekać pod przykryciem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Gdy warzywa będą już miękkie, zapiekankę odkryć, na wierzchu ułożyć plastry sera i zapiekać aż ser się rozpuści.