>
Menu główne:
Zapiekanka pasterska
Składniki:
600 g mięsa mielonego
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 marchewki
2 łyżki masła
3/4 szklanki śmietany kremówki 12 %
2 łyżki sosu Worcester
1 łyżka oleju
150 ml bulionu wołowego
100 g utartego sera cheddar
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebule i marchewki obrać, drobno posiekać i podsmażyć na gorącym oleju, aż zaczną lekko brązowieć. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozbijając łyżką tworzące się grudki. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, zalać je bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 15 minut, często mieszając. Na koniec dodać sos Worcester. Usmażone mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie; odcedzić i utłuc, dodać masło, śmietanę i ser, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową.
Puree wyłożyć na mięso, wyrównać. Jajko roztrzepać, posmarować zapiekankę. Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni C.
Podawać np. z ogórkami kiszonymi.