Zapiekanka pasterska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-04
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka pasterska

 

Składniki:

(na 4-6 porcji)

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki masła

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 12 %

  • 2 łyżki sosu Worcester

  • 1 łyżka oleju

  • 150 ml bulionu wołowego

  • 100 g utartego sera cheddar

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól, świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa (wedle uznania)


Wykonanie:

Cebule i marchewki obrać, drobno posiekać i podsmażyć na gorącym oleju, aż zaczną lekko brązowieć. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozbijając łyżką tworzące się grudki. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, zalać je bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 15 minut, często mieszając. Na koniec dodać sos Worcester. Usmażone mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie; odcedzić i utłuc, dodać masło, śmietanę i ser, wymieszać, przyprawić gałką muszkatołową.

Puree wyłożyć na mięso, wyrównać. Jajko roztrzepać, posmarować zapiekankę. Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni C.

Podawać np. z ogórkami kiszonymi.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego