>
Menu główne:
Włoski chleb
Oryginalny chlebek, jak z włoskiej piekarni :) Aby uzyskać specyficzny smak tego chleba, do jego wypieku niezbędna będzie mąka semolina z pszenicy durum.
Składniki:
500 g mąki semoliny z pszenicy durum
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
letnia woda
oliwa z oliwek
sezam do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobnione drożdże i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść ok. 4 łyżek oliwy (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie z ciasta dowolnie uformować chlebki, posmarować wodą i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.