Włoski chleb - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Włoski chleb

Oryginalny chlebek, jak z włoskiej piekarni :) Aby uzyskać specyficzny smak tego chleba, do jego wypieku niezbędna będzie mąka semolina z pszenicy durum.

 

Składniki:


  • 500 g mąki semoliny z pszenicy durum

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • letnia woda

  • oliwa z oliwek

  • sezam do posypania



Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobnione drożdże i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść ok. 4 łyżek oliwy (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie z ciasta dowolnie uformować chlebki, posmarować wodą i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.


Piec ok. 40 minut (do złocistego koloru) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego