Węgierskie langosze - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Węgierskie langosze

Prosta potrawa pozwalająca na różnorodność podawania. Te drożdżowe placki mogą być podane na ostro lub na słodko.

 

Składniki:

(na 8 sztuk)

  • 420 g mąki pszennej

  • 240 ml mleka

  • 2 ugotowane ziemniaki

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:


Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść przy pomocy tłuczka. Dodać pozostałe składniki. Drożdże świeże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem; odstawić na 15 minut, aby wyrosły i dodać do reszty składników (drożdże suche wystarczy dodać do pozostałych składników). Zagnieść gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części. Uformować cienkie placki (podczas smażenia wyrosną) wielkości dłoni. Układać na rozgrzanym głębokim oleju. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.

Podawać np. z kwaśną śmietaną (lub sosem czosnkowym), ostrą papryką i startym żółtym serem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego