>
Menu główne:
Węgierskie langosze
Prosta potrawa pozwalająca na różnorodność podawania. Te drożdżowe placki mogą być podane na ostro lub na słodko.
Składniki:
420 g mąki pszennej
240 ml mleka
2 ugotowane ziemniaki
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść przy pomocy tłuczka. Dodać pozostałe składniki. Drożdże świeże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem; odstawić na 15 minut, aby wyrosły i dodać do reszty składników (drożdże suche wystarczy dodać do pozostałych składników). Zagnieść gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części. Uformować cienkie placki (podczas smażenia wyrosną) wielkości dłoni. Układać na rozgrzanym głębokim oleju. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Podawać np. z kwaśną śmietaną (lub sosem czosnkowym), ostrą papryką i startym żółtym serem.