Wątróbka wieprzowa po wenecku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Wątróbka wieprzowa po wenecku

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 400 g wątróbki wieprzowej

  • 4-5 średnich cebul

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • pół łyżeczki octu balsamicznego

  • sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Wątróbkę dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki - im mniejsze kawałki, tym krócej będą się smażyć.
Smażyć krótko, na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumieni z obu stron; przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i przełożyć do rondelka z wątróbką. Całość dusić jeszcze ok. 20 minut.

Tuż przed podaniem doprawić solą, pieprzem, musztardą i octem balsamicznym.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i np. zieloną sałatą ze śmietaną.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego