Ulubiona zupa pomidorowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ulubiona zupa pomidorowa

Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".


 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 25 g masła

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki

  • 1 obrana i posiekana cebula

  • 2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)

  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

  • sól morska i selerowa, pieprz cayenne (wedle uznania)



Wykonanie:

Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać cebulę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni (ok. 10 minut). Krótko przed końcem smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pomidory, szybko zamieszać, przykryć rondel i gotować 20-25 minut, aż pomidory zmiękną i się rozpadną. W połowie gotowania raz dobrze zamieszać.
Zupę zmiksować w blenderze, dodać śmietanę, cukier i nieco soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą selerową.

Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany lub małymi grzankami z żółtym serem i prażoną cebulką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego