>
Menu główne:
Ulubiona zupa pomidorowa
Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".
Składniki:
25 g masła
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
1 obrana i posiekana cebula
2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
100 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 łyżeczki cukru pudru
sól morska i selerowa, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać cebulę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni (ok. 10 minut). Krótko przed końcem smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pomidory, szybko zamieszać, przykryć rondel i gotować 20-
Zupę zmiksować w blenderze, dodać śmietanę, cukier i nieco soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą selerową.
Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany lub małymi grzankami z żółtym serem i prażoną cebulką.