Udka z kurczaka w marynacie orientalnej - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Udka z kurczaka w marynacie orientalnej


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 udka z kurczaka

  • 1 puszka chińskiej mieszanki warzywnej (minikolby kukurydzy, kiełki fasoli mung, kasztany wodne, pędy bambusa, chili)

  • 2 marchewki

  • 1/2 pora (lub 1 cebula)

  • 1 ząbek czosnku

  • garść grzybów mun

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej


Marynata:

  • 1/4 szklanki sosu sojowo - grzybowego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

  • 2 łyżki oleju roślinnego



Wykonanie:

Udka obrać ze skóry, opłukać.

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą - powinna być dosyć gęsta.
Marynatą posmarować obficie udka i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc).

Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Resztę marynaty, która ściekła z udek, pozostawić.

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i pokroić w paski.
Pora, czosnek i marchewkę obrać. Pora pokroić w półplasterki a marchewkę w cienkie słupki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Na rogrzanym oleju podsmażyć pora oraz czosnek. Następnie dodać grzyby mun i marchewkę. Smażyć około 10 minut, ciągle mieszając, dodać mieszankę warzywną i smażyć kolejne 10 minut. Podlać marynatą pozostałą z udek i dusić do miękkości.

Skrobię kukurydzianą rozmieszać z odrobiną letniej wody i wlać do sosu, zamieszać i zagotować. Upieczone udka przełożyć do sosu, przykryć i dusić ok. 3 minut.

Podawać z ryżem, makaronem ryżowym bądź bułkami drożdżowymi gotowanymi na parze.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego