>
Menu główne:
Udka z kurczaka w marynacie orientalnej
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 puszka chińskiej mieszanki warzywnej (minikolby kukurydzy, kiełki fasoli mung, kasztany wodne, pędy bambusa, chili)
2 marchewki
1/2 pora (lub 1 cebula)
1 ząbek czosnku
garść grzybów mun
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Marynata:
1/4 szklanki sosu sojowo -
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Udka obrać ze skóry, opłukać.
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą -
Marynatą posmarować obficie udka i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc).
Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Resztę marynaty, która ściekła z udek, pozostawić.
Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i pokroić w paski.
Pora, czosnek i marchewkę obrać. Pora pokroić w półplasterki a marchewkę w cienkie słupki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Na rogrzanym oleju podsmażyć pora oraz czosnek. Następnie dodać grzyby mun i marchewkę. Smażyć około 10 minut, ciągle mieszając, dodać mieszankę warzywną i smażyć kolejne 10 minut. Podlać marynatą pozostałą z udek i dusić do miękkości.
Skrobię kukurydzianą rozmieszać z odrobiną letniej wody i wlać do sosu, zamieszać i zagotować. Upieczone udka przełożyć do sosu, przykryć i dusić ok. 3 minut.
Podawać z ryżem, makaronem ryżowym bądź bułkami drożdżowymi gotowanymi na parze.