Udka kurczaka po cajuńsku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Potrawy z grilla > przepisy

Udka kurczaka po cajuńsku

 


Składniki:
(na 2 porcje)

  • 2 udka kurczaka

  • 2 łyżki pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej szałwi

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól czosnkowa, pieprz kolorowy (wedle uznania)




Wykonanie:

Kurczaka opłukać, osuszyć. Można zdjąć skórę, aby ograniczyć ilość tłuszczu. Na każdym kawałku zrobić 2-3 nacięcia przy pomocy ostrego noża.

Mięso natrzeć solą czosnkową i pieprzem.

W misce wymieszać pozostałe przyprawy i natrzeć nimi mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Sok z cytryny wymieszać z olejem. Powstałą mieszanką posmarować kurczaka.

Mięso piec na średnio rozgrzanym grillu ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając i smarując mieszanką cytryny i oleju.

Podawać z dowolną sałatką i grillowanymi kromkami pieczywa.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego