>
Menu główne:
Udka kurczaka po cajuńsku
Składniki:
(na 2 porcje)
2 udka kurczaka
2 łyżki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej szałwi
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
sól czosnkowa, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, osuszyć. Można zdjąć skórę, aby ograniczyć ilość tłuszczu. Na każdym kawałku zrobić 2-
Mięso natrzeć solą czosnkową i pieprzem.
W misce wymieszać pozostałe przyprawy i natrzeć nimi mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Sok z cytryny wymieszać z olejem. Powstałą mieszanką posmarować kurczaka.
Mięso piec na średnio rozgrzanym grillu ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając i smarując mieszanką cytryny i oleju.
Podawać z dowolną sałatką i grillowanymi kromkami pieczywa.