>
Menu główne:
Tramezzini z warzywami
Składniki:
(na 6 sztuk)
12 kromek chleba na tramezzini (lub chleba tostowego)
kremowy serek (np. Almette z ziołami, Philadelphia)
kilka plastrów pomidora
2 cukinie
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Cukinie opłukać, odkroić końcówki, miąższ pokroić w poprzek w ok. 0,5 cm plastry. Grillować na rozgrzanej, posypanej odrobiną soli, patelni. Upieczone plastry cukinii przełożyć do naczynia, posypać solą i pieprzem, pokropić oliwą, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Plastry pomidora ułożyć na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem, odstawić, aby puściły nadmiar soku. Po tym czasie delikatnie odsączyć je jeszcze suchym ręcznikiem.
Wszystkie kromki chleba posmarować od wewnątrz serkiem, ułożyć plastry pomidora i cukinii, złożyć, zawinąć w folię spożywczą.
Chłodzić w lodówce min. 2 godziny.