>
Menu główne:
Tramezzini z pomidorami i bazylią
Składniki:
(na 6 sztuk)
opakowanie chleba na tramezzini (lub 12 kromek chleba tostowego)
kremowy serek (np. Almette z ziołami, Philadelphia)
3-
garść listków bazylii
sól, kolorowy pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Plastry pomidora ułożyć na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem, odstawić, aby puściły nadmiar soku. Po tym czasie delikatnie odsączyć je jeszcze suchym ręcznikiem.
Wszystkie kromki chleba posmarować od wewnątrz serkiem, ułożyć plastry pomidora, a na nich listki bazylii, złożyć, zawinąć w folię aluminiową.
Chłodzić w lodówce min. 2 godziny. Przed podaniem pokroić na trójkąty.
Z reszty pieczywa, które mi zostało, zrobiłam widocznie na zdjęciach ślimaczki. Kromki posmarowałam topionym serkiem pleśniowym, na brzegu ułożyłam plasterki szynki konserwowej a na to paski czerwonej papryki. Całość zawinęłam na kształt rolady. Po schłodzeniu pokroiłam na plastry.