Tramezzini z pomidorami i bazylią - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Tramezzini z pomidorami i bazylią


 

Składniki:
(na 6 sztuk)

  • opakowanie chleba na tramezzini (lub 12 kromek chleba tostowego)

  • kremowy serek (np. Almette z ziołami, Philadelphia)

  • 3-4 pomidory (najlepiej lima lub śliwkowe)

  • garść listków bazylii

  • sól, kolorowy pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Plastry pomidora ułożyć na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem, odstawić, aby puściły nadmiar soku. Po tym czasie delikatnie odsączyć je jeszcze suchym ręcznikiem.

Wszystkie kromki chleba posmarować od wewnątrz serkiem, ułożyć plastry pomidora, a na nich listki bazylii, złożyć, zawinąć w folię aluminiową.

Chłodzić w lodówce min. 2 godziny. Przed podaniem pokroić na trójkąty.

Z reszty pieczywa, które mi zostało, zrobiłam widocznie na zdjęciach ślimaczki. Kromki posmarowałam topionym serkiem pleśniowym, na brzegu ułożyłam plasterki szynki konserwowej a na to paski czerwonej papryki. Całość zawinęłam na kształt rolady. Po schłodzeniu pokroiłam na plastry.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego