>
Menu główne:
Tort z sera białego i mięsa mielonego
Składniki:
Ciasto:
150 g białego sera (dowolnie: tłusty, półtłusty, chudy)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
śmietana (opcjonalnie)
Nadzienie:
400 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
150 g sera żółtego
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
Ponadto:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Cały czas ucierając pałką dodać: 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Cebulę, pieczarki i natkę pietruszki drobno posiekać (cebulę i pieczarki można zmielić), ser żółty pokroić w kostkę.
Do mięsa mielonego dodać surowe białko. Masę wyrobić. Dodać koncentrat pomidorowy, cebulę, pieczarki, natkę, ser żółty i sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 50cm x 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubości 5 cm każdy.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i lekko spłaszczyć ręką. Posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C; piec przez 40-