Tort z sera białego i mięsa mielonego - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Tort z sera białego i mięsa mielonego

 

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Ciasto:

  • 150 g białego sera (dowolnie: tłusty, półtłusty, chudy)

  • 6 łyżek mleka

  • 6 łyżek oleju

  • 2 szklanki mąki

  • 15 g proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • śmietana (opcjonalnie)


Nadzienie:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 200 g pieczarek

  • 150 g sera żółtego

  • 1 cebula

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 białko

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • kilka kropel soku z cytryny

  • sól, pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)


Ponadto:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka


Wykonanie:


Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Cały czas ucierając pałką dodać: 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Cebulę, pieczarki i natkę pietruszki drobno posiekać (cebulę i pieczarki można zmielić), ser żółty pokroić w kostkę.
Do mięsa mielonego dodać surowe białko. Masę wyrobić. Dodać koncentrat pomidorowy, cebulę, pieczarki, natkę,  ser żółty i sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie wyrobić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 50cm x 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubości 5 cm każdy.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i lekko spłaszczyć ręką. Posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C; piec przez 40-45 minut.

Podawać z dowolną surówką.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego