>
Menu główne:
Tiramisu
Do tego deseru chyba nie trzeba nikogo zachęcać :) Delikatny krem oraz wspaniałe połączenie smaku biszkoptów, kawy i likieru amaretto -
Nazwa tego deseru pochodzi z włoskiego tirami sú
Przepis pochodzi od pewnego Włocha, który ma swoją pizzerię -
Składniki:
(na 4 porcje)
500 g serka mascarpone
4 jajka o temp. pokojowej
4 łyżki cukru pudru
3 filiżanki zimnego espresso
6 łyżek vin santo lub marsali (można zastąpić 2 łyżkami białego rumu i 4 łyżkami amaretto ze słodkich migdałów)
biszkopty Savoiardi (ilość wystarczająca do wyłożenia 2 warstw)
szczypta soli
4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po trochu mascarpone, cały czas ucierając.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pianę z białek dodawać po trochu do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Do espresso dodać likier.
Na dno naczynia (lub małych miseczek) nałożyć odrobinę kremu. Biszkopty maczać szybko w kawie z alkoholem i układać wzdłuż w naczyniu (zbyt nasączone biszkopty mogą się rozlecieć). Na wierzch wyłożyć warstwę kremu i kolejne nasączone biszkopty -
Deser wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed podaniem posypać kakao; najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznego espresso.