Tiramisu - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Tiramisu

Do tego deseru chyba nie trzeba nikogo zachęcać :) Delikatny krem oraz wspaniałe połączenie smaku biszkoptów, kawy i likieru amaretto -  idealny dodatek do porannego espresso.
Nazwa tego deseru pochodzi z włoskiego tirami sú
- poderwij mnie.

Przepis pochodzi od pewnego Włocha, który ma swoją pizzerię - trattorię na obrzeżach Sieny...



 

Składniki:
(na  4 porcje)

  • 500 g serka mascarpone

  • 4 jajka o temp. pokojowej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 filiżanki zimnego espresso

  • 6 łyżek vin santo lub marsali (można zastąpić 2 łyżkami białego rumu i 4 łyżkami amaretto ze słodkich migdałów)

  • biszkopty Savoiardi (ilość wystarczająca do wyłożenia 2 warstw)

  • szczypta soli

  • 4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao



Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek i odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po trochu mascarpone, cały czas ucierając.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pianę z białek dodawać po trochu do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Do espresso dodać likier.

Na dno naczynia (lub małych miseczek) nałożyć odrobinę kremu. Biszkopty maczać szybko w kawie z alkoholem i układać wzdłuż w naczyniu (zbyt nasączone biszkopty mogą się rozlecieć). Na wierzch wyłożyć warstwę kremu i kolejne nasączone biszkopty - tym razem w poprzek. Ostatnią warstwą ma być krem.

Deser wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed podaniem posypać kakao; najlepiej smakuje z filiżanką  aromatycznego espresso.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego