>
Menu główne:
Tarta z truskawkami
Składniki:
(na spód tarty o średnicy 25 cm)
Ciasto:
115 g masła o temp. pokojowej
3 łyżki cukru
2 żółtka
140 g + 3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
Krem Pasticcera:
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
200 ml mleka o temp. pokojowej
skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
truskawki do wyłożenia tarty
bita śmietana do dekoracji
glazura do owoców (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło rozetrzeć, następnie połączyć je kolejno z cukrem, żółtkami, mąką i solą. Wyrobić, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty. Boki tarty powinnym mieć ok. 1 cm grubości.
Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 205 stopni C (ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru).
Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować krem: Cukier utrzeć z mąką i żółtkami na gładką masę. Dodać mleko oraz skórkę z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.
Przygotowanym kremem posmarować wierzch tarty i ułożyć truskawki (owoce można uprzednio zanurzyć w glazurze). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.