Tarta z truskawkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Tarta z truskawkami

 

Składniki:
(na spód tarty o średnicy 25 cm)

Ciasto:

  • 115 g masła o temp. pokojowej

  • 3 łyżki cukru

  • 2 żółtka

  • 140 g + 3 łyżki mąki

  • 1/2 łyżeczki soli


Krem Pasticcera:

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki

  • 200 ml mleka o temp. pokojowej

  • skórka otarta z cytryny


Dodatkowo:

  • truskawki do wyłożenia tarty

  • bita śmietana do dekoracji

  • glazura do owoców (opcjonalnie)


Wykonanie:


Masło rozetrzeć, następnie połączyć je kolejno z cukrem, żółtkami, mąką i solą. Wyrobić, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty. Boki tarty powinnym mieć ok. 1 cm grubości.
Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 205 stopni C  (ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru).

Ciasto wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem: Cukier utrzeć z mąką i żółtkami na gładką masę. Dodać mleko oraz skórkę z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

Przygotowanym kremem posmarować wierzch tarty i ułożyć truskawki (owoce można uprzednio zanurzyć w glazurze). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego