Tarta z oliwkami i sosem śmietanowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Tarta z oliwkami i sosem śmietanowym


 

Składniki:
(na ok. 6-8 porcji; forma na tartę o śr. 28 cm)

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 125 g masła lub margaryny


Do obłożenia:

  • kilka plasterków salami

  • 100 g tartej goudy

  • kilkanaście zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową


Na sos:

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 %

  • 100 ml mleka

  • 2 jajka

  • 50 g tartego parmezanu

  • sól, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie (wedle uznania)




Wykonanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, posiekaną margarynę oraz sól. Starannie zagnieść. Ciasto podsypywać mąką i wałkować; wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie tartę włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Do miski wbić jajka, roztrzepać z solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać śmietanę i parmezan, dokładnie ubić.

Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ułożyć na niej plasterki salami oraz oliwki. Zalać sosem śmietanowym i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego