>
Menu główne:
Tarta z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Przepis na tą tartę znalazłam tutaj.
Składniki:
(na ok. 6 porcji; forma na tartę o śr. 28 cm)
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
125 g masła lub margaryny
Do obłożenia:
200 g wędzonego boczku
100 g sera cheddar lub mozzarella
4 pomidorki koktajlowe (najlepiej żółte i czerwone)
Na sos:
150 g śmietany kremówki 18 %
2 jajka
sól, pieprz kolorowy, bazylia, oregano, kilka świeżych listków szałwii -
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, posiekaną margarynę oraz sól. Starannie zagnieść. Ciasto podsypywać mąką i wałkować; wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie tartę włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W międzyczasie plasterki boczku pokroić na dwie części. Na każdej z nich ułożyć niewielki kawałek żółtego sera. Zawinąć w ruloniki.
Do miski wbić dwa jajka, roztrzepać z solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać śmietanę i dokładnie ubić.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ułożyć na niej ruloniki boczkowo-