Tarta z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Tarta z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Przepis na tą tartę znalazłam tutaj
.

 

Składniki:
(na ok. 6 porcji; forma na tartę o śr. 28 cm)

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 125 g masła lub margaryny


Do obłożenia:

  • 200 g wędzonego boczku

  • 100 g sera cheddar lub mozzarella

  • 4 pomidorki koktajlowe (najlepiej żółte i czerwone)


Na sos:

  • 150 g śmietany kremówki 18 %

  • 2 jajka

  • sól, pieprz kolorowy, bazylia, oregano, kilka świeżych listków szałwii - posiekanych (wedle uznania)




Wykonanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, posiekaną margarynę oraz sól. Starannie zagnieść. Ciasto podsypywać mąką i wałkować; wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie tartę włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
W międzyczasie plasterki boczku pokroić na dwie części. Na każdej z nich ułożyć niewielki kawałek żółtego sera. Zawinąć w ruloniki.

Do miski wbić dwa jajka, roztrzepać z solą, pieprzem i ziołami. Następnie dodać śmietanę i dokładnie ubić.

Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ułożyć na niej ruloniki boczkowo-serowe oraz połówki pomidorków. Zalać sosem śmietanowym i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego