Tagliatelle z łososiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Tagliatelle z łososiem

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 250 g makaronu tagliatelle

  • 150 ml śmietany kremówki

  • 2 filety z łososia

  • 3 łyżki masła

  • pół pęczka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

  • kilka kropel soku z cytryny

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy (wedle uznania)



Wykonanie:

Łososia oplukać, osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.

Na patelni roztopić masło i usmażyć łosia na złoty kolor. Zdjąć z patelni i pokroić w kostkę.

Na patelnię po smażeniu ryby wlać śmietanę, zagotować, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać. Skrobię rozmieszać z odrobiną letniej wody i dodać do sosu. Gotować chwilę, aż zgęstnieje.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać.  Posypać koperkiem. Podawać gorące.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego