>
Menu główne:
Tagliatelle z łososiem
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
150 ml śmietany kremówki
2 filety z łososia
3 łyżki masła
pół pęczka posiekanego koperku
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
kilka kropel soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Łososia oplukać, osuszyć. Pokropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Na patelni roztopić masło i usmażyć łosia na złoty kolor. Zdjąć z patelni i pokroić w kostkę.
Na patelnię po smażeniu ryby wlać śmietanę, zagotować, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i wymieszać. Skrobię rozmieszać z odrobiną letniej wody i dodać do sosu. Gotować chwilę, aż zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać. Posypać koperkiem. Podawać gorące.