Tagliatelle z kurczakiem i kurkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Tagliatelle z kurczakiem i kurkami



 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 250 g makaronu tagliatelle

  • 150 ml śmietany kremówki 12 %

  • 1 pierś z kurczaka

  • 250 g kurek

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek (wedle uznania)



Wykonanie:

Mięso oplukać, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Grzyby oczyścić i opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni roztopić masło, usmażyć mięso na złoty kolor, następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać grzyby i przyprawy; dusić ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie - cały czas mieszając - wlewać kremówkę rozmieszaną ze skrobią kukurydzianą. W razie potrzeby doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać.  Posypać pietruszką. Podawać gorące.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego