>
Menu główne:
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
150 ml śmietany kremówki 12 %
1 pierś z kurczaka
250 g kurek
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3-
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso oplukać, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Grzyby oczyścić i opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić masło, usmażyć mięso na złoty kolor, następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać grzyby i przyprawy; dusić ok. 10-
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać. Posypać pietruszką. Podawać gorące.