>
Menu główne:
Szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
(na blachę o wymiarach 25x35 cm)
Na ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 kostki masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
2 kg jabłek
cukier trzcinowy (wedle uznania)
cynamon w proszku (wedle uznania) lub dwie laski cynamonu
4 łyżki soku z cytryny
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do suchych składników i razem posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plasterki. Dodać sok cytrynowy i podsmażyć, następnie dodać cukier trzcinowy i cynamon. Smażyć jeszcze chwilę, aż jabłka zmiękną i powstanie gładka masa.
Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno utrzeć 2/3 ciasta. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, nałożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Po lekkim wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.