Szarlotka na kruchym cieście - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Szarlotka na kruchym cieście


 

Składniki:
(na blachę o wymiarach 25x35 cm)

Na ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 4 żółtka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1,5 kostki masła lub margaryny

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany


Nadzienie:

  • 2 kg jabłek

  • cukier trzcinowy (wedle uznania)

  • cynamon w proszku (wedle uznania) lub dwie laski cynamonu

  • 4 łyżki soku z cytryny


Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do suchych składników i razem posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plasterki. Dodać sok cytrynowy i podsmażyć, następnie dodać cukier trzcinowy i cynamon. Smażyć jeszcze chwilę, aż jabłka zmiękną i powstanie gładka masa.

Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno utrzeć 2/3 ciasta. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, nałożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Po lekkim wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego