Suszone pomidory w zalewie ziołowej - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przetwory > przepisy

Suszone pomidory w zalewie ziołowej

 

Składniki:
(na ok. 5 słoików o pojemności 0,25 l)

  • 2 kg dojrzałych, podłużnych pomidorów (np. lima)

  • czosnek (wedle uznania)

  • świeże lub suszone papryczki chili (wedle uznania)

  • kapary (opcjonalnie)

  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek

  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, pietruszka, bazylia, oregano

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Pomidory umyć i wytrzeć, przekroić na pół, ułożyć skórką (można też suszyć w suszarce do warzyw i owoców), suszyć ok. 4 godzin, następnie wyłączyć i wystudzić. Po kilku godzinach ponownie je suszyć przez ok. 4-5 godzin. Pomidory muszą być dokładnie wysuszone*.

Czosnek obrać, papryczki i zioła umyć; papryczki pokroić w paski (suszone dodać w całości), zioła, posiekać.
Wysuszone, jeszcze ciepłe pomidory włożyć do gorących słoików, dość ścisło, ale ich nie zgniatając, dodać papryczki oraz czosnek i ewentualnie kapary, posypać przyprawami. Całość zalać gorącym olejem, słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.



* Po wysuszeniu z pomidorów można ściągnąć skórkę.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego