>
Menu główne:
Suszone pomidory w zalewie ziołowej
Składniki:
(na ok. 5 słoików o pojemności 0,25 l)
2 kg dojrzałych, podłużnych pomidorów (np. lima)
czosnek (wedle uznania)
świeże lub suszone papryczki chili (wedle uznania)
kapary (opcjonalnie)
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
świeże zioła: rozmaryn, tymianek, pietruszka, bazylia, oregano
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Pomidory umyć i wytrzeć, przekroić na pół, ułożyć skórką (można też suszyć w suszarce do warzyw i owoców), suszyć ok. 4 godzin, następnie wyłączyć i wystudzić. Po kilku godzinach ponownie je suszyć przez ok. 4-
Czosnek obrać, papryczki i zioła umyć; papryczki pokroić w paski (suszone dodać w całości), zioła, posiekać.
Wysuszone, jeszcze ciepłe pomidory włożyć do gorących słoików, dość ścisło, ale ich nie zgniatając, dodać papryczki oraz czosnek i ewentualnie kapary, posypać przyprawami. Całość zalać gorącym olejem, słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
* Po wysuszeniu z pomidorów można ściągnąć skórkę.