Surówka z pora - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Surówka z pora

 

Składniki:

(na ok. 2 porcje)


  • 1 średni por

  • 1/2 jabłka

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)



Wykonanie:


Pora obrać, opłukać, odkroić zieloną część. Białą część pokroić w cieniutkie krążki. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na ok. 15 minut, aż por zmięknie.

Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Następnie dodać majonez oraz jogurt i wymieszać. Doprawić pieprzem.

Jabłko umyć, obrać, połowę zetrzeć na tarce i dodać do pora, dokładnie wymieszać. Surówkę polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Pasuje do smażonych, pieczonych oraz grillowanych mięs.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego