>
Menu główne:
Surówka z pora
Składniki:
1 średni por
1/2 jabłka
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
1 ząbek czosnku
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Pora obrać, opłukać, odkroić zieloną część. Białą część pokroić w cieniutkie krążki. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na ok. 15 minut, aż por zmięknie.
Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Następnie dodać majonez oraz jogurt i wymieszać. Doprawić pieprzem.
Jabłko umyć, obrać, połowę zetrzeć na tarce i dodać do pora, dokładnie wymieszać. Surówkę polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Pasuje do smażonych, pieczonych oraz grillowanych mięs.