Strudel maślano-makowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Strudel maślano-makowy

Pyszny, delikatnie maślany. Niezastąpiony na wigilijnym stole... :)

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki

  • szczypta soli

  • 50 g masła

  • 5 łyżek wody o temp. pokojowej


Nadzienie:

  • ok. 450 g gotowej masy makowej

Wykonanie:


Przesiać 200 g mąki na stolnicę, na środku zrobić dołek i wlać do niego roztopione masło i wodę, dodać sól. Najpierw zmieszać ciasto na środku usypanej mąki – aż uzyska konsystencję kaszki. Następnie dodawać mąkę z brzegów. Całość wyrobić na gładkie, twarde ciasto. Uformować kulę, posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię aluminiową. Aby ciasto na strudel stało się bardziej elastyczne i by można je było potem bardzo cienko rozwałkować – włożyć je do ciepłego, suchego garnka. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 30 min.

Ciasto rozwałkować na ściereczce posypanej mąką. Następnie palcami rozciągnąć ciasto do rozmiarów ok. 50 x 50 cm, posmarować roztopionym masłem i wyłożyć nadzienie makowe. Z dłuższej strony zostawić wolne 3 cm. Nie posmarowane końce zagiąć do środka. Strudel zwinąć od krótszego boku. Oba końce dobrze zacisnąć, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posmarować masłem. Piec ok. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego