>
Menu główne:
Spaghetti bolognese
Składniki:
500 g spaghetti
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
1 pokrojona w drobną kostkę łodyga selera naciowego
1 pokrojona w drobną kostkę marchew
2 drobno posiekane ząbki czosnku
250 g mielonej chudej wołowiny
4 szklanki krojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
sól, czarny pieprz (wedle uznania)
1/2 szklanki czerwonego wina (wedle uznania)
4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchew, seler i czosnek. Smażyć 5 minut, ciągle mieszając, aż warzywa zmiekną. Dodać mieloną wołowinę, mieszając, aby nie było grudek. Smażyć 10 minut, aż mięso zbrązowieje.
Dodać pomidory, listek laurowy, oregano, cukier, sól i pieprz; zamieszać i podlać winem.
Zagotować, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 25 -
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Z sosu wyjąć listek laurowy. Makaron podawać na półmisku, polany sosem i posypany parmezanem.