Spaghetti bolognese - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Spaghetti bolognese


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 500 g spaghetti

  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

  • 1 drobno posiekana cebula

  • 1 pokrojona w drobną kostkę łodyga selera naciowego

  • 1 pokrojona w drobną kostkę marchew

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku

  • 250 g mielonej chudej wołowiny

  • 4 szklanki krojonych pomidorów z puszki

  • 1 listek laurowy

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, czarny pieprz (wedle uznania)

  • 1/2 szklanki czerwonego wina (wedle uznania)

  • 4 łyżki świeżo  startego parmezanu do posypania



Wykonanie:

W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchew, seler i czosnek. Smażyć 5 minut, ciągle mieszając, aż warzywa zmiekną. Dodać mieloną wołowinę, mieszając, aby nie było grudek. Smażyć 10 minut, aż mięso zbrązowieje.

Dodać pomidory, listek laurowy, oregano, cukier, sól i pieprz; zamieszać i podlać winem.
Zagotować, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 25 - 30 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu dod czasu zamieszać.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Z sosu wyjąć listek laurowy. Makaron podawać na półmisku, polany sosem i posypany parmezanem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego