Sos z suszonych leśnych grzybów - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Sos z suszonych leśnych grzybów

Jest to potrawa nieco kosztowna, mimo to jednak warta spróbowania.


 

Składniki:


  • 200 g suszonych kapeluszy prawdziwków

  • ok. 300 ml zimnego mleka

  • 50 g masła

  • 1 średnia cebula

  • 20 g mąki

  • 1/8 l kwaśnej śmietany

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:


Grzyby umyć szybko pod bieżącą zimną wodą, a następnie zalać zimnym mlekiem, tak by nim były pokryte. W mleku pozostawić je na całą noc.
Następnego dnia dodać do mleka nieco wody, grzyby ugotować na małym ogniu do miękkości. Osączone grzyby pokroić na cieniutkie paseczki. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na lekko złoty kolor posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać mąkę i przesmażyć ją z cebulą, by i mąka lekko się zrumieniła. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, w którym gotowały się grzyby oraz śmietaną. Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem i ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Tuż przed podaniem przyprawić grzyby sokiem cytrynowym oraz pietruszką. Przed podaniem raz jeszcze sprawdzić, czy grzyby są dostatecznie słone.

Tak przyrządzone grzyby mogą być zarówno daniem postnym, jak i bardzo atrakcyjnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs oraz ryb. Można również nimi nadziewać omlety.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego