Słodko-kwaśne buraczki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przetwory > przepisy

Słodko-kwaśne buraczki

 

Składniki:
(na
2 słoiki po 450 ml)

  • 1 kg małych czerwonych buraczków

  • 1 szklanka 6% octu

  • 1 szklanka wody

  • 3 łyżki cukru

  • łyżeczka soli

  • kilka goździków

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • kawałek korzenia imbiru


Wykonanie:

Buraczki wyszorować, ugotować w skórce, ostudzić i obrać (z dużych buraków specjalną łyżeczką wykroić kulki).  
Z wody, octu i przypraw przygotować zalewę. Zalać nią buraczki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego