>
Menu główne:
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
1 kg matiasów
1 kg cebuli
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ok. 1/2 szklanki oleju
2 liście laurowe
6-
pieprz, cukier (wedle uznania)
Wykonanie:
Śledzie dokładnie opłukać z solanki, odsączyć na sicie.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie oraz pieprz i cukier. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu, aż cebula będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje.
Sos ostudzić. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Na każdym płacie śledzia ułożyć po łyżce sosu, zwinąć dość ciasno i spiąć wykałaczką. Śedzie ułożyć w pojemniku, zalać pozostałym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać na zimno.