Śledzie po kaszubsku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Śledzie po kaszubsku



 

Składniki:


  • 1 kg matiasów

  • 1 kg cebuli

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • ok. 1/2 szklanki oleju

  • 2 liście laurowe

  • 6-8 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz, cukier (wedle uznania)



Wykonanie:

Śledzie dokładnie opłukać z solanki, odsączyć na sicie.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie oraz pieprz i cukier. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu, aż cebula będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje.

Sos ostudzić. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Na każdym płacie śledzia ułożyć po łyżce sosu, zwinąć dość ciasno i spiąć wykałaczką. Śedzie ułożyć w pojemniku, zalać pozostałym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać na zimno.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego