Skórka pomarańczowa zamiast cukierków - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Skórka pomarańczowa zamiast cukierków


 

Składniki:

  • kilka pomarańczy

  • 2 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki wody

  • drobny cukier do obtaczania

Wykonanie:


Pomarańcze obrać w ósemki, tak by nie uszkodzić zbytnio białej części skórki. Namoczyć w zimnej wodzie na ok 2 - 3 dni, zmieniając wodę przynajmniej raz dziennie. Ugotować skórki do miękkości (ok. 30 min), włożyć do ugotowanego syropu i   gotować na małym ogniu, tak aby nasiąkły cukrem. Wyjąć, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w drobnym cukrze. Pozostawić do obsuszenia. Muszą pozostać na tyle miękkie, by się nadawały bezpośrednio do jedzenia.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego