Serowe krakersy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Serowe krakersy

Smakują, jak prawdziwe :) Są aromatyczne i doskonale chrupiące. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:

(na ok. 90 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 75 g masła lub margaryny

  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego

  • 100 g kopru włoskiego (lub innych dowolnych ziół - opcjonalnie)

  • 1/2 szklanki zimnej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego lub w malakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blasze (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm - im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Ciasto pokroić na kwadraty lub prostokąty, każdego krakersa ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok.  5 - 10 minut, aż staną się złociste.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego