>
Menu główne:
Serowe krakersy
Smakują, jak prawdziwe :) Są aromatyczne i doskonale chrupiące. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g masła lub margaryny
120 g startego na małych oczkach sera żółtego
100 g kopru włoskiego (lub innych dowolnych ziół -
1/2 szklanki zimnej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego lub w malakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blasze (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm -
Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok. 5 -