Sernikobrownies z wiśniami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Sernikobrownies z wiśniami

Oryginalny przepis pochodzi stąd.


 

Składniki:
(na formę o wymiarach 20x30 cm)

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 200 g masła lub margaryny

  • 300 g cukru pudru

  • 5 jajek

  • 110 g mąki pszennej

  • 400 g serka kremowego typu Philadelphia (można

  • użyć twarogu wcześniej zmielonego)

  • cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z

  • wanilii

  • 120 g świeżych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać szpatułką. 3/4 mikstury przełożyć do blaszki, wyrównać.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powina mieć
gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, dlatego należy to robić ostrożnie).
Piec w temperaturze 170
stopni C przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40 - 45 minut). Studzić w ciepłym, uchylonym piekarniku.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego