>
Menu główne:
Sernikobrownies z wiśniami
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na formę o wymiarach 20x30 cm)
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła lub margaryny
300 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g serka kremowego typu Philadelphia (można
użyć twarogu wcześniej zmielonego)
cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
120 g świeżych wiśni lub malin (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka -
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Masę serową wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, dlatego należy to robić ostrożnie).
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 -