Sernik na zimno - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Sernik na zimno

 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21 cm)

  • 500 g białego sera

  • 0,5 kostki masła lub margaryny o temp. pokojowej

  • 2 łyżki cukru

  • 2 opakowania galaretek w kontrastowych kolorach (+ewentualnie 1 galaretka do pokrycia wierzchu)

  • biszkopty lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy (opcjonalnie)


Wykonanie:


Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Wystudzić.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami.

Masło utrzeć wraz z rozkruszonym serem i cukrem przy pomocy miksera. Wlewać powoli galaretkę, cały czas ucierając.
Masę wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki. Masa musi całkowicie zastygnąć.

W taki sam sposób przygotować drugą warstwę i wylać na poprzednią. Po stężeniu wierzch można oblać galaretką lub dowolnie przybrać.


Porada Blondynki:

Do masy serowej można dodać kilka kropel aromatu odpowiadającego smakowi galaretki.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego