>
Menu główne:
Sernik na zimno
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21 cm)
500 g białego sera
0,5 kostki masła lub margaryny o temp. pokojowej
2 łyżki cukru
2 opakowania galaretek w kontrastowych kolorach (+ewentualnie 1 galaretka do pokrycia wierzchu)
biszkopty lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Wystudzić.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Masło utrzeć wraz z rozkruszonym serem i cukrem przy pomocy miksera. Wlewać powoli galaretkę, cały czas ucierając.
Masę wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki. Masa musi całkowicie zastygnąć.
W taki sam sposób przygotować drugą warstwę i wylać na poprzednią. Po stężeniu wierzch można oblać galaretką lub dowolnie przybrać.
Porada Blondynki: |