>
Menu główne:
Sernik Black Forest
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21 cm)
Na spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
70 g roztopionego masła
Na masę serową:
700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g drobnego cukru do wypieków
pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), na dno wysypać ciasteczka. Wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości). Wyrównać i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier i śmietanę zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą nią być wiśnie).
Piec w temperaturze 150 stopni C przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem oprószyć 30 g startej czekolady.