Sernik Black Forest - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Sernik Black Forest

Oryginalny przepis pochodzi stąd.


 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21 cm)

Na spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie

  • 70 g roztopionego masła



Na masę serową:

  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

  • 2 jajka

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)

  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

  • 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce


Wykonanie:


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), na dno wysypać ciasteczka. Wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości). Wyrównać i schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier
i śmietanę zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą nią być wiśnie).

Piec w temperaturze 150
stopni C przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Przed podaniem oprószyć 30 g startej czekolady.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego