>
Menu główne:
Schupfnudeln z sosem wieprzowym
Schupfnudeln to odpowiednik naszych kopytek. Świetnie smakują zarówno z sosami, jak i same, np. zrumienione na maśle. Można je podawać także na słodko.
Składniki:
1 opakowanie schupfnudeln
200 g chudej wieprzowiny
100 g pieczarek
1 marchewka
1 cebula
100 g papryki konserwowej
1 kostka rosołowa warzywna
1/2 szklanki śmietany kremówki 18 %
sól, pieprz kolorowy, słodka lub ostra mielona papryka (wedle uznania)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
Wykonanie:
Mięso opłukać, obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki; marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso na złoty kolor; przełożyć do rondla.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pieczarki. Następnie dodać cebulę i marchewkę. Smażyć ok. 3 minut -
Gdy mięso będzie miękkie, dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem i paryką mieloną. Dusić jeszcze ok. 15 minut, następnie mieszając powoli wlewać śmietanę. Zagotować -
Z sosu wyciągnąć listek laurowy i ziele angielskie. Schupfnudeln ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z sosem.
Podawać z sałatą polaną sosem jogurtowym.