Schupfnudeln z sosem wieprzowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Schupfnudeln z sosem wieprzowym

Schupfnudeln to odpowiednik naszych kopytek. Świetnie smakują zarówno z sosami, jak i same, np. zrumienione na maśle. Można je podawać także na słodko.



 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 opakowanie schupfnudeln

  • 200 g chudej wieprzowiny

  • 100 g pieczarek

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 100 g papryki konserwowej

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 18 %

  • sól, pieprz kolorowy, słodka lub ostra mielona papryka (wedle uznania)

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 1 łyżka masła



Wykonanie:

Mięso opłukać, obrać i pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki; marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso na złoty kolor; przełożyć do rondla.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pieczarki. Następnie dodać cebulę i marchewkę. Smażyć ok. 3 minut - przełożyć do mięsa. Całość zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy; dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem i paryką mieloną. Dusić jeszcze ok. 15 minut, następnie mieszając powoli wlewać śmietanę. Zagotować - sos powinien odrobinę zgęstnieć.

Z sosu wyciągnąć listek laurowy i ziele angielskie. Schupfnudeln ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z sosem.

Podawać z sałatą polaną sosem jogurtowym.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego