Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem


Składniki:
(na 4 porcje)

  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach

  • 6-8 rzodkiewek

  • 1 ogórek wężowy

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki majonezu



Na zalewę:

  • 6 łyżek białego octu winnego

  • 5 łyżek posiekanego koperku

  • sól, pieprz  (wedle uznania)


Wykonanie:


Ocet wymieszać z solą (ok. 4 łyżeczek) oraz koperkiem. Ogórki włożyć do pojemniczka z pokrywką, zamknąć szczelnie, potrząsnąć, aby ogórki pokryły się zalewą. Pojemnik włożyć na noc do lodówki. Następnie ogórki odcedzić na sitku i pozostawić je na co najmniej godzinę do odsączenia. po tym czasie odcisnąć je lekko na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry, przełożyć do miski, dodać odsączone ogórki, cebulę i rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na godzinę, następnie połączyć z majonezem. Chłodzić w lodówce min. 1 h. Przed podaniem posypać koperkiem.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego