>
Menu główne:
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki:
(na 4 porcje)
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6-
1 ogórek wężowy
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
Na zalewę:
6 łyżek białego octu winnego
5 łyżek posiekanego koperku
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Ocet wymieszać z solą (ok. 4 łyżeczek) oraz koperkiem. Ogórki włożyć do pojemniczka z pokrywką, zamknąć szczelnie, potrząsnąć, aby ogórki pokryły się zalewą. Pojemnik włożyć na noc do lodówki. Następnie ogórki odcedzić na sitku i pozostawić je na co najmniej godzinę do odsączenia. po tym czasie odcisnąć je lekko na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry, przełożyć do miski, dodać odsączone ogórki, cebulę i rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na godzinę, następnie połączyć z majonezem. Chłodzić w lodówce min. 1 h. Przed podaniem posypać koperkiem.