>
Menu główne:
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (w bulionie warzywnym z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego)
pół puszki kukurydzy konserwowej
pół puszki groszku konserwowego (opcjonalnie)
4-
1/2 świeżego ogórka
1 mała czerwona cebula
pół małego jabłka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
4 łyżki majonezu
1 łyżka białego octu winnego
sól czosnkowa, pieprz kolorowy, posiekany szczypiorek (wedle uznania)
Wykonanie:
Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić drobną w kostkę, a obrane jabłko, świeżego ogórka i ogórki konserwowe -
Kukurydzę i groszek (jeśli dodajemy) odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać.
Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem; odstawić do lodówki na minimum 1 h.
Pasuje do smażonych, pieczonych oraz grillowanych mięs.