Sałatka ziemniaczana - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Sałatka ziemniaczana

 

Składniki:

(na ok. 6 porcji)


  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (w bulionie warzywnym z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego)

  • pół puszki kukurydzy konserwowej

  • pół puszki groszku konserwowego (opcjonalnie)

  • 4-5 ogórków konserwowych

  • 1/2 świeżego ogórka

  • 1 mała czerwona cebula

  • pół małego jabłka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

  • 4 łyżki majonezu

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • sól czosnkowa, pieprz kolorowy, posiekany szczypiorek (wedle uznania)



Wykonanie:

Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić drobną w kostkę, a obrane jabłko, świeżego ogórka i ogórki konserwowe - w średniej grubości kostkę.

Kukurydzę i groszek (jeśli dodajemy) odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać.

Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem.

Sałatkę polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem; odstawić do lodówki na minimum 1 h.

Pasuje do smażonych, pieczonych oraz grillowanych mięs.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego