Sałatka ze schabem i grzankami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka ze schabem i grzankami


 

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 4 kotlety schabowe

  • opakowanie mieszanki sałat

  • pół awokado

  • pół ogórka

  • 3 pomidory śliwkowe

  • pół żółtej papryki (opcjonalnie)

  • pół czerwonej cebuli

  • 4 garście grzanek

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie (wedle uznania)

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki oleju



Na sos:

  • 8 łyżek octu balsamicznego

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki wody

  • sól, pieprz, bazylia, oregano (wedle uznania)


Wykonanie:


Kotlety opłukać, osuszyć. W miseczce rozmieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Marynatą posmarować kotlety i wstawić na 15 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotować warzywa. Pomidory i awokado pokroić w kostkę, ogórka pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka. Paprykę (opcjonalnie) pokroić w paski.
Sałatę rozłożyć do dwóch naczyń, na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa.

Mięso ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć, aż się zrumieni. Usmażone mięso pokroić w kostkę lub w paski, ułożyć na warzywach.

Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać sałatkę, posypać grzankami i od razu podawać.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego