>
Menu główne:
Sałatka ze schabem i grzankami
Składniki:
(na 2 porcje)
4 kotlety schabowe
opakowanie mieszanki sałat
pół awokado
pół ogórka
3 pomidory śliwkowe
pół żółtej papryki (opcjonalnie)
pół czerwonej cebuli
4 garście grzanek
sól, pieprz, zioła prowansalskie (wedle uznania)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oleju
Na sos:
8 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki musztardy dijon
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól, pieprz, bazylia, oregano (wedle uznania)
Wykonanie:
Kotlety opłukać, osuszyć. W miseczce rozmieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Marynatą posmarować kotlety i wstawić na 15 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotować warzywa. Pomidory i awokado pokroić w kostkę, ogórka pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka. Paprykę (opcjonalnie) pokroić w paski.
Sałatę rozłożyć do dwóch naczyń, na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa.
Mięso ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć, aż się zrumieni. Usmażone mięso pokroić w kostkę lub w paski, ułożyć na warzywach.
Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać sałatkę, posypać grzankami i od razu podawać.