>
Menu główne:
Sałatka z kurczakiem i orzeszkami pinii
Składniki:
główka sałaty lodowej
1 filet z kurczaka
1 mozzarella
1 średni pomidor
1 średni ogórek
50 g orzeszków piniowych
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
vegeta
Wykonanie:
Fileta podzielić na cienkie kotlety; lekko rozbić. Doprawić vegetą i pieprzem kolorowym. Usmażyć na patelni grillowej (można też upiec w piekarniku).
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
Sałatę porwać na kawałki. Ogórka, pomidora oraz mozzarellę pokroić w kostkę. Przełożyć do salaterki. Dodać wystudzony i pokrojony w paski filet oraz orzeszki piniowe.
Przygotować sos: Oliwę wymieszać z octem, oregano i bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Od razu podawać.