Sałatka z kapusty na ciepło - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Sałatka z kapusty na ciepło



 

Składniki:

(na ok. 4 porcje)


  • pół główki małej, białej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

  • 2 ziarnka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • kilka goździków

  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie; może być suszony)



Wykonanie:


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Marchewkę i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach; dodać do zeszklonej cebuli. Kapustę drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koperek. Dokładnie wymieszać, podawać gorące.

Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do ryb.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego