>
Menu główne:
Sałatka z fetą, bobem i suszonymi pomidorami
Kolorowa, apetyczna sałatka. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
1 opakowanie świeżego bobu (1 kg)
150 g sera feta
5-
3 młode ziemniaki, średniej wielkości
1 łyżeczka kurkumy
Na dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Bób ugotować (ok. 8 minut) w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
Pomidory pokroić w paski, fetę w kostki. Wymieszać wystudzony i obrany bób z serem i pomidorami.
Z podanych składników przygotować dressing; polać nim sałatkę.
Dookoła sałatki ułożyć usmażone ziemniaczane talarki.