Sałatka z fetą - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka z fetą


Składniki:
(na ok. 6 porcji)

  • 300 g sałaty lodowej lub mieszanych sałat (lodowa, radicchio, dębowa)

  • 3 małe pomidory

  • 1/2 długiego ogórka lub 1 krótki

  • 1 szklanka zielonych lub czarnych oliwek

  • 1 czerwona lub żółta papryka

  • 1 opakowanie sera feta (270 g)

  • 1 mała czerwona cebula

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

  • 3 łyżki białego octu winnego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

Wykonanie:

Sałatę opłukać, porwać lub pokroić nożem do sałaty; przełożyć do salaterki.
Pomidory, ogórka i paprykę pokroić w kostkę - dodać do sałaty. Cebulę pokroić w drobną kostkę - dodać do pozostałych składników. Następnie dodać całe oliwki i ser feta pokrojony w kostkę.

Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem winnym i balsamicznym, wodą oraz ziołami i przyprawami.
Sałatkę polać sosem ok. 10 minut przed podaniem.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego