Sałatka z czerwoną fasolą, groszkiem i makaronem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka z czerwoną fasolą, groszkiem i makaronem

Szybka i smaczna sałatka

Składniki:

(na 8 - 10 porcji)


  • 250 g makaronu świderki

  • 100 g dowolnej wędliny (opcjonalnie)

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 4 ogórki kiszone

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1 czerwona cebula

  • 5 łyżek majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka musztardy

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)



Wykonanie:


Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wystudzić.

Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki. Czerwoną fasolę opłukać pod bieżącą wodą i dodać do reszty składników.

Pozostałe składniki pokroić w kostkę i również przełożyć do salaterki. Dodać makaron i wymieszać.

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą  i pieprzem kolorowym. Polać sałatkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego