>
Menu główne:
Sałatka z czerwoną fasolą, groszkiem i makaronem
Szybka i smaczna sałatka
Składniki:
250 g makaronu świderki
100 g dowolnej wędliny (opcjonalnie)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka groszku konserwowego
1 mała puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
1 czerwona cebula
5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wystudzić.
Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki. Czerwoną fasolę opłukać pod bieżącą wodą i dodać do reszty składników.
Pozostałe składniki pokroić w kostkę i również przełożyć do salaterki. Dodać makaron i wymieszać.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Polać sałatkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.